Uczniowie klas IV – VI w dniu 13.11.2015r. udali się do Domu Kultury w Dulowej na prelekcję pod tytułem „Miodobranie”. Przedstawiciele Koła Pszczelarzy w Trzebini wzięli udział w specjalnych zajęciach na temat pszczół, zorganizowanych dla dzieci ze Szkoły Podstawowej w Dulowej. Trzebińscy pszczelarze w ciekawy sposób przybliżyli uczniom temat pszczół, ich życia w ulu oraz sposobów produkcji miodu. Dzieci poznały wiele ciekawostek na temat życia pszczół i chętnie zadawały różne pytania. W trakcie spotkania każde dziecko mogło z bliska obejrzeć przyrządy, które potrzebne są w pracy pszczelarza, ramkę z plastrami itp. Na zakończenie uczniowie mogli spróbować smacznego i zdrowego miodu wielokwiatowego podanego na sucharku.
Miód – wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto wprowadzić miód do codziennego menu. Właściwości miodu zależą głównie od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.
Miód wielokwiatowy, zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie.
Miód rzepakowy jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku.
Miód spadziowy wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce.
Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy.
Miód akacjowy w stanie płynnym jest jasny. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
Miód mniszkowy z kwiatu mniszka lekarskiego, popularnego mleczu kwitnącego na przełomie kwietnia i maja.
Miód wrzosowy należy do najlepszych miodów nektarowych.
Miód gryczany jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny.
Miód faceliowy jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak.
Miód malinowy w stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą. Smak ma przyjemny i słodki, a zapachem przypomina owoce maliny.
Miód koniczynowy wytwarzają pszczoły z nektaru koniczyny białej i czerwonej.
Miód leśny ma intensywny kolor i subtelny aromat charakterystyczny dla lasów.
mgr Agata Krawczyńska