Omawiając wartości odżywcze chleba na zakwasie, klasa trzecia postanowiła przygotować zdrowe kanapki na drugie śniadanie. Choć rodzaje przyniesionego pieczywa były różnorodne, to na żadnej z kanapek nie zabrakło naturalnych witamin i minerałów pod postacią pomidorów, ogórków, rzodkiewek, żółtego sera i zielonej sałaty. Podczas lekcji przypomnieliśmy sobie, że pod względem wielu walorów chleb na zakwasie przewyższa ten, który wypiekany jest tylko z mąki, drożdży, wody i „ulepszaczy”. Dobry chleb na zakwasie jest dla nas lekiem, gdyż podczas procesu fermentacji niszczone są liczne toksyny pleśniowe i bakteryjne. Ponadto chleb na zakwasie zawiera kwas mlekowy, a we właściwie funkcjonującym jelicie bakterie kwasu mlekowego powinny stanowić nie mniej niż 10 proc. ogólnej liczby drobnoustrojów.
mgr Joanna Bogacka – Pająk