Dobiegło końca pierwsze zadanie prowadzone w ramach realizacji działań Szkoły Promującej Zdrowie zaplanowanych na miesiąc październik pod nazwą „Dynia w roli głównej”. Wszystkie klasy wykazały się pomysłowością i terminowością. Oto co działo się w poszczególnych oddziałach :
Najmłodsi z oddziału przedszkolnego oglądali przyniesione dynie, omawiali ich kształty, jedli konfitury z dyni oraz ciasta przygotowane przez rodziców. Wykonali prace plastyczne dynia- wydzieranka, które zawieszone zostały na gazetce w szatni przedszkolaków.
Uczniowie z klasy I do realizacji działania również przygotowali się bardzo pomysłowo i ambitnie stawiając na przygotowanie do spożycia dyni pod różną postacią. We współpracy z rodzicami przygotowali surówki i sałatki, zupę dyniową z grzankami, dżem dyniowy i racuszki z dyni. Zorganizowali również klasową wystawkę ze zgromadzonych okazów.
Klasa II zajadała się rogalikami z nadzieniem dyniowym i wykonała dynie z papieru, które ozdobiły ich salę.
W klasie III również zagościła zupa dyniowa, babeczki i sałatki, ale największym zaskoczeniem okazały się pyszne frytki dyniowe. Trzecioklasiści mogli pochwalić się największą dynią w całej szkole.
W klasie IV zagościło ciasto i babeczki dyniowe, a na oknach pojawiły się witraże z motywem dyni.
Klasa Va wykonała dekorację w swojej sali, na lekcji techniki przygotowali stół degustacji potraw i smakołyków z dynią, w postaci słodkich kruchych ciasteczek, wyśmienitych babeczek, sałatki owocowej i warzywnej, dżemu dyniowo – jabłkowego oraz chrupiących bułeczek z pestkami dyni. Wykonali również klasową gazetkę, na której pojawiły się informacje o walorach odżywczych i zdrowotnych dyni.
Klasa Vb również postawiła na przekąski, a wśród smakołyków znalazły się sałatki, babeczki i ciasto dyniowe. Parapety okienne udekorowali przyniesionymi okazami dyni.
Klasa VI jako pierwsza zrobiła piękną dyniową wystawkę gdzie znalazły się ciekawe okazy dyni ozdobnej i podobnie jak inne klasy zadbała również o przygotowanie dyniowego poczęstunku.
Klasa VII degustowała ciasto dyniowe upieczone przez mamę jednego z uczniów omawiając przy okazji walory zdrowotne tej rośliny. Uczniowie zadbali również o dekorację sali dyniami, które wyrosły w ogródku koleżanki.
Klasa VIII postawiła na dekorację sali. Pojawiło się tu „drzewko dyniowe”, witraże w oknach, ozdoby w doniczkach z kwiatami, naklejki na szafach i gazetka ścienna. Nie zabrakło również ciasta dyniowego.
Jak widać, pomysłów nie brakowało.
Bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie i wspólną zabawę, a rodzicom za pomoc w przygotowaniu i dostarczaniu na czas pachnących i ciepłych potraw.
mgr Lilianna Ziajka – koordynator działania