Przypominając sobie podstawowe zasady zdrowego odżywiania się, klasa trzecia obchodziła w piątek DZIEŃ ŚLIWKI. Owoc ten był motywem przewodnim dnia, ale na lekcjach rozmawialiśmy nie tylko o nim. Jako uczniowie Szkoły Promującej Zdrowie powiedzieliśmy z czego powinno składać się drugie śniadanie ucznia oraz dlaczego należy jeść ciemne pieczywo i pić wodę zamiast soków. Przypomnieliśmy sobie zasadę pięciu posiłków w ciągu dnia i wymieniliśmy produkty, które w tych posiłkach powinny się znaleźć.
Choć czasem trudno pokonać nam słabość do słodyczy, jesteśmy świadomi, co jest dla nas zdrowsze i lepsze. W piątek poznaliśmy właściwości odżywcze śliwki i stwierdziliśmy, że po ich zjedzeniu naprawdę poprawiło się nasze samopoczucie – choć być stało się tak dlatego, że byliśmy już PO sprawdzianie ;-)))
mgr Joanna Bogacka – Pająk