O chlebie na zakwasie słów kilka…

W tym roku w naszej szkole, w klasie II a i b „Tydzień chleba na zakwasie” rozpoczęliśmy od degustacji chleba upieczonego na zakwasie przez mamy starszych kolegów. Amatorów tego smaku nie brakowało. Smaczny chleb, posmarowany masłem to „pychotka”, lepszy niż czekolada, czy chipsy. Dlatego znikł w mgnieniu oka. Potem postanowiliśmy dowiedzieć się czegoś więcej na temat „zakwasu” dodawanego do pieczenia chleba. Zebraliśmy odpowiednie materiały informacyjne, pojawiła się też w klasach gazetka informująca o wartościach chleba pieczonego na zakwasie, a na koniec odbyliśmy wycieczkę do pobliskiej piekarni Pani Celinki (zawsze życzliwej i otwartej na działania szkoły). Piekarz pokazał maszyny, dzieżę, w której zagniata się chleb. Wszyscy mogli poczuć zapach zakwasu zrobionego kilka dni wcześniej z wody i skórek chleba. Mogliśmy zobaczyć jak powstają bułeczki. Na koniec spróbowaliśmy bułeczek, które pan piekarz upiekł dla nas.

Mamy nadzieję, że tegoroczna kampania przyniosła w naszej szkole wiele pożytku, a chleb na zakwasie będzie gościł w wielu domach.

mgr Ewa Stanach

20151112_101204_HDR 20151112_101308_HDR 20151112_101803_HDR 20151112_103150_HDR 20151112_104508_HDR 20151112_104536_HDR 20151112_105411_HDR