A- A A+

Od ziarenka do bochenka

Pieczenie chleba w dawnych czasach było ciężką pracą i trudnym zadaniem, dlatego chleb otaczany był szczególnym szacunkiem. W dzisiejszych czasach niestety, coraz bardziej zanika szacunek, jakim był darzony ten codzienny pokarm i praca związana z jego wytwarzaniem. W minionym tygodniu w oddziale przedszkolnym dowiedzieliśmy się, jak i dzięki komu powstaje chleb (rolnik, młynarz, piekarz). Poznaliśmy podstawowe zboża: żyto, jęczmień, owies i pszenica oraz produkty zbożowe. Znamy też różne rodzaje pieczywa: pszenne bułeczki, rogaliki, chałki, pieczywo żytnie, razowe, z ziarnami, itp. – poznawaliśmy je wielozmysłowo: wąchaliśmy, smakowaliśmy oraz określaliśmy słownie wygląd i smak pieczywa. Samodzielnie stworzyliśmy zaczyn na chleb, aby móc obserwować prace drożdży. Każdy przedszkolak zdradził również jakie pieczywo jest jego ulubionym i jakie pojawia się w jego domu na stole najczęściej.

mgr Katarzyna Jedynak

tworzymy zaczyn na chleb

przedszkolaki przy pracyDzieci poznają etapy powstawania chleba

Skip to content