Owoce i warzywa w szkole 2015/2016

Owoce i warzywa w szkole 2015/2016.

To już kolejny rok, w którym uczniowie z klas I- III oraz dzieci przedszkolne biorą udział w programie ” Owoce i warzywa w szkole”.
Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz budżetu krajowego. Wdrażaniem programu zajmuje się Agencja Rynku Rolnego, a jego głównym celem jest zmiana nawyków żywieniowych naszych najmłodszych uczniów – udział w programie to jeden ze sposobów kształtowania i rozwijania prawidłowej postawy prozdrowotnej.
W I okresie bieżącego roku szkolnego przez kolejne tygodnie dzieci otrzymały 23 porcje owocowo- warzywne. Każda porcja składała się z jednego owocu i jednego warzywa lub zamiennie z soku owocowego lub warzywnego.
Owoce: jabłko, gruszka, borówki, sok owocowy.
Warzywa: marchew, papryka, pomidory, kalarepa, rzodkiewki, sok warzywny lub owocowo- warzywny.
Bardzo ważnym elementem programu są różnorodne działania edukacyjne prowadzone przez nauczycieli. Ich zadaniem jest poszerzanie wiedzy na temat zasad prawidłowego odżywiania, nabywania przez uczniów przekonania, że świeże owoce i warzywa powinny być niezbędnym elementem codziennego jadłospisu.
I tak działania organizowane w naszej szkole i towarzyszące programowi przybierały różną formę. Organizowano wycieczki, wystawki tematyczne, przeprowadzano pogadanki na temat zdrowego odżywiania, odbywały się inscenizacje i zabawy kulinarne.

IMG_20151001_121837 IMG_20151001_100357 IMG_20150923_103054

P1160973Obraz 096Obraz 103

P1160669 P1160624 20151020_121026_HDR

IMG_0694 P1160667 P1160668 P1160621

IMG3_2015 IMG_2017 IMG_2021