ŚRÓDROCZNE Sprawozdanie z realizacji zadań zespołu
SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE
rok szkolny 2017/ 2018
Zadania | Ocena stopnia realizacji |
Wycieczki szkolne | Uczniowie uczestniczyli w wycieczkach krajoznawczych organizowanych przez wychowawców |
Aktywne przerwy | Nauczyciele systematycznie organizują dla uczniów aktywny wypoczynek w czasie przerw |
Zdrowe odżywianie- udział w programie: ”Program dla szkół” | Udział uczniów w programie w/g harmonogramu |
Prowadzenie gazetki promującej zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia | Na dolnym korytarzu znajduje się gazetka szkoły promującej zdrowie, która jest na bieżąco aktualizowana |
W trosce o kręgosłup dzieci”- profilaktyka wad postawy, przygotowanie w klasach miejsc na podręczniki i przybory szkolne Gimnastyka korekcyjna
| Uczniowie zostawiają podręczniki i ćwiczenia w klasach.
Uczniowie klas I- III uczestniczą w dodatkowych zajęciach gimnastyki korekcyjnej. |
Realizacja programów : Odblaskowa szkoła Czyste powietrze wokół nas Znajdź właściwe rozwiązanie Nie pal przy mnie proszę ,,Super wiewiórka- przyjaciółka Oli i Kuby”. | Program zrealizowany
Programy w trakcie realizacji |
Aktywny udział uczniów w dodatkowych zajęciach sportowych | Uczniowie uczestniczyli w dodatkowych zajęciach na basenie oraz w szkole |
Stragan z warzywami i owocami | 28 września 2017 zorganizowaliśmy „Stragan z owocami”. Owoce były zdrowym dodatkiem do drugiego śniadania. |
Współpraca z higienistka szkolną – fluoryzacja | Higienistka szkolna przeprowadza fluoryzacje wg harmonogramu
|
Organizacja akcji „Śniadanie to podstawa”
| W grudniu uczniowie klasy I, II, i III sami przygotowywali sobie zdrowe i kolorowe drugie śniadanie. |
Organizacja akcji „Podziel się posiłkiem z młodszym kolegą”
| W ramach realizacji planu Szkoły Promującej Zdrowie, klasa szósta podczas zajęć technicznych wykonała smaczne kanapki, sandwiche oraz przekąski w postaci koreczków owocowych i warzywnych. Tak przygotowanym posiłkiem uczniowie poczęstowali swoich młodszych kolegów z klasy pierwszej. Klasa pierwsza, nieco zaskoczona, chętnie i z apetytem spożyła tą „ zdrową niespodziankę”. |
Jak zachować się przy stole | W ramach działań zespołu Szkoły Promującej Zdrowie uczniowie klas IV-VII przygotowali lekcje wychowawcze na temat zasad dobrego zachowania się przy stole. Uczniowie dekorowali swoje stoły, w prawidłowy sposób posługiwali się sztućcami oraz dbali o kulturalne zachowanie przy spożywaniu posiłku. |
Uczniowie klas I- III brali udział w ogólnopolskim konkursie Szkół Promujących Zdrowie pt: „Wiem, co jem- zdrowe śniadanie” organizowanym przez Szkołę Podstawową nr 89 w Krakowie. Nasi uczniowie zajęli w tym konkursie wysokie lokaty:
Kategoria klas I-II
I miejsce – JULIA BREJTA klasa I
III miejscce – JULIA LASOŃ klasa I
Wyróżnienie: Gabriela Orzechowska klasa I i Nikodem Kolibaj klasa II
Kategoria klasa III
II miejsce MILENA PALICHLEB klasa III
Gratulacje!
mgr Grażyna Mendyk