A- A A+

Szkoła Promujące Zdrowie 2018/2019

Z nowym rokiem nowe zadania !

Posiadanie certyfikatu zobowiązuje, zatem rozpoczęliśmy kolejny rok szkolny od realizacji nowych zadań, a pierwszym z nich było powołanie we wrześniu klasowych koordynatorów SzPZ.

I tak w gronie współpracujących ze szkolnym zespołem nauczycieli znaleźli się:

Zofia Pastuszka  –  klasa I

Szymon Bartosik – klasa II

Maja Gąsiorowska – klasa III

Milena Palichleb – klasa IV

Julia Cieplak – klasa Va

Oliwia Żuradzka – klasa Vb

Anna Witoń – klasa VI

Maciej Stanuch – klasa VII

Aleksandra Kozioł – klasa VIII

Szkolnym zespołem koordynuje Lilianna Ziajka, a współpracujący nauczyciele to: Grażyna Mendyk, Aneta Bałuszek oraz Agata Krawczyńska.

W dniu 1 października odbyło się pierwsze spotkanie klasowych koordynatorów z p. Lilianną Ziajka. Na spotkaniu został omówiony plan działań na cały rok szkolny. Uczniowie zostali poinformowani o szczegółach przeprowadzenia w swoich klasach działania na październik

pt:  Dynia w roli głównej.

Sprawozdanie Szkoły Promującej Zdrowie  za rok szkolny 2018/2019

Jako Szkoła Promująca Zdrowie diagnozujemy potrzeby naszego środowiska, określamy cele i dążymy do ich osiągnięcia. Prowadzimy edukację zdrowotną uczniów i pracowników. Budujemy klimat społeczny sprzyjający osiąganiu przez wszystkich sukcesów i wspierający ich poczucie własnej wartości. Dbałość o zdrowie w naszej szkole obejmuje bardzo wiele aspektów, ponieważ wkracza we wszystkie dziedziny życia szkoły : żywienie, walka ze stresem, sport, ruch i rekreacja.

Wizytówką naszej szkoły są zarówno cykliczne jak i innowacyjne działania w zakresie edukacji prozdrowotnej.

W roku szkolnym 2018/2019  pamiętając o promocji zdrowia przeprowadziliśmy różnorodne akcje i programy.

Posiadanie certyfikatu zobowiązuje, zatem rozpoczęliśmy kolejny rok szkolny od realizacji zaplanowanych we wrześniu  zadań, a pierwszym z nich było powołanie klasowych koordynatorów SzPZ.

Następne miesiące to dalsza  realizacja planu pracy. Październik upłynął nam pod hasłem „Dynia w roli głównej”. Przygotowywaliśmy klasowe stoliczki dyniowych specjałów, na których znalazły się przetwory i wypieki z dyni.

W listopadzie w salach lekcyjnych  zostały wykonane klasowe gazetki ścienne„Zdrowie na talerzu” informujące z czego  powinno się składać zdrowe śniadanie.

W grudniu został przeprowadzony konkurs na prezentację multimedialną dla klas IV-VIII pt. „Cukier? Nie dziękuję”, a klasy I-III wykonywały plakaty pod tym samym tytułem.

W styczniu na godzinach wychowawczych analizowaliśmy etykiety produktów spożywczych w celu rozróżnienia dobrych i złych nawyków jakie dotyczą naszego jedzenia.

W lutym obchodziliśmy Zdrowy tydzień:

Poniedziałek – Dzień Jogurtu

Wtorek – Dzień Zbożowego Batonika i Produktów Zbożowych.

Środa -Dzień Zdrowego Soku

Czwartek -Dzień Suszonych Owoców

Piątek -Dzień Mleka i Produktów Mlecznych

W marcu wszyscy pracownicy szkoły oraz uczniowie przygotowywali i spożywali wspólne drugie śniadanie.

Dużym powodzeniem cieszyły się zajęcia taneczne: Roztańczone przerwy prowadzone przez uczennice klasy VIII, które połączone zostały z obchodzonym w maju Europejskim Dniem Walki z Otyłością.

Tradycyjnie już na koniec roku odbył się wielki piknik połączony z obchodami dnia dziecka, na którym specjalnym gościem był owczarek niemiecki o imieniu Saba, członek  Miejskiego Wodnego Ochotniczego Pogotowia w Chrzanowie.

Wszystkie zaplanowane działania zostały zrealizowane zgodnie z planem pracy.

mgr Lilianna Ziajka – koordynator Szkoły Promującej Zdrowie

Skip to content