Z nowym rokiem nowe zadania !
Posiadanie certyfikatu zobowiązuje, zatem rozpoczęliśmy kolejny rok szkolny od realizacji nowych zadań, a pierwszym z nich było powołanie we wrześniu klasowych koordynatorów SzPZ.
I tak w gronie współpracujących ze szkolnym zespołem nauczycieli znaleźli się:
Zofia Pastuszka – klasa I
Szymon Bartosik – klasa II
Maja Gąsiorowska – klasa III
Milena Palichleb – klasa IV
Julia Cieplak – klasa Va
Oliwia Żuradzka – klasa Vb
Anna Witoń – klasa VI
Maciej Stanuch – klasa VII
Aleksandra Kozioł – klasa VIII
Szkolnym zespołem koordynuje Lilianna Ziajka, a współpracujący nauczyciele to: Grażyna Mendyk, Aneta Bałuszek oraz Agata Krawczyńska.
W dniu 1 października odbyło się pierwsze spotkanie klasowych koordynatorów z p. Lilianną Ziajka. Na spotkaniu został omówiony plan działań na cały rok szkolny. Uczniowie zostali poinformowani o szczegółach przeprowadzenia w swoich klasach działania na październik
pt: Dynia w roli głównej.
Sprawozdanie Szkoły Promującej Zdrowie za rok szkolny 2018/2019
Jako Szkoła Promująca Zdrowie diagnozujemy potrzeby naszego środowiska, określamy cele i dążymy do ich osiągnięcia. Prowadzimy edukację zdrowotną uczniów i pracowników. Budujemy klimat społeczny sprzyjający osiąganiu przez wszystkich sukcesów i wspierający ich poczucie własnej wartości. Dbałość o zdrowie w naszej szkole obejmuje bardzo wiele aspektów, ponieważ wkracza we wszystkie dziedziny życia szkoły : żywienie, walka ze stresem, sport, ruch i rekreacja.
Wizytówką naszej szkoły są zarówno cykliczne jak i innowacyjne działania w zakresie edukacji prozdrowotnej.
W roku szkolnym 2018/2019 pamiętając o promocji zdrowia przeprowadziliśmy różnorodne akcje i programy.
Posiadanie certyfikatu zobowiązuje, zatem rozpoczęliśmy kolejny rok szkolny od realizacji zaplanowanych we wrześniu zadań, a pierwszym z nich było powołanie klasowych koordynatorów SzPZ.
Następne miesiące to dalsza realizacja planu pracy. Październik upłynął nam pod hasłem „Dynia w roli głównej”. Przygotowywaliśmy klasowe stoliczki dyniowych specjałów, na których znalazły się przetwory i wypieki z dyni.
W listopadzie w salach lekcyjnych zostały wykonane klasowe gazetki ścienne„Zdrowie na talerzu” informujące z czego powinno się składać zdrowe śniadanie.
W grudniu został przeprowadzony konkurs na prezentację multimedialną dla klas IV-VIII pt. „Cukier? Nie dziękuję”, a klasy I-III wykonywały plakaty pod tym samym tytułem.
W styczniu na godzinach wychowawczych analizowaliśmy etykiety produktów spożywczych w celu rozróżnienia dobrych i złych nawyków jakie dotyczą naszego jedzenia.
W lutym obchodziliśmy Zdrowy tydzień:
Poniedziałek – Dzień Jogurtu
Wtorek – Dzień Zbożowego Batonika i Produktów Zbożowych.
Środa -Dzień Zdrowego Soku
Czwartek -Dzień Suszonych Owoców
Piątek -Dzień Mleka i Produktów Mlecznych
W marcu wszyscy pracownicy szkoły oraz uczniowie przygotowywali i spożywali wspólne drugie śniadanie.
Dużym powodzeniem cieszyły się zajęcia taneczne: Roztańczone przerwy prowadzone przez uczennice klasy VIII, które połączone zostały z obchodzonym w maju Europejskim Dniem Walki z Otyłością.
Tradycyjnie już na koniec roku odbył się wielki piknik połączony z obchodami dnia dziecka, na którym specjalnym gościem był owczarek niemiecki o imieniu Saba, członek Miejskiego Wodnego Ochotniczego Pogotowia w Chrzanowie.
Wszystkie zaplanowane działania zostały zrealizowane zgodnie z planem pracy.
mgr Lilianna Ziajka – koordynator Szkoły Promującej Zdrowie