Realizując program „Tydzień chleba na zakwasie” klasa III gościła na warsztatach w piekarni u Państwa Paluchów w Karniowicach. Celem tego ogólnopolskiego projektu jest przede wszystkim promocja zdrowego stylu życia. Jego uczestnicy mieli okazję m.in. poznać sposób wypiekania tradycyjnego chleba oraz uświadomić sobie, dlaczego żywność naturalna jest najbardziej odpowiednia dla człowieka. Nasza Szkoła uczestniczyła w akcji „Tydzień chleba na zakwasie”. Jesteśmy Szkołą Promującą Zdrowie, więc nasz udział w tej kampanii był szczególnie ważny ze względu na promocję zdrowia i zadania do wykonania jakie stoją przed naszą Szkołą. Celem naszych działań było promowanie idei chleba żytniego na zakwasie, promowanie zdrowego stylu życia, podnoszenie świadomości zdrowotnej i konsumenckiej. Istotną rolę w realizacji kampanii „ Tydzień Chleba na zakwasie” odegrała wizyta w piekarni u Państwa Paluchów w Karniowicach 12.11.2015. Uczniowie klasy III mogli się dowiedzieć, jak prawidłowo przygotować zakwas na chleb, co zrobić , aby go nie zepsuć oraz jakich rodzajów mąk używać do jego wypieku. Poznali także sposoby na wzbogacenie smaku chleba. Ten dzień z wizytą w piekarni na prelekcji był okazją, aby zachęcić dzieci i młodzież do spożywania chleba oraz śniadań i zabierania ze sobą zdrowego jedzenia do szkoły. Jest to forma promocji zdrowego stylu życia. Uczniowie klasy III mogli zobaczyć jak przygotowuje się krok po kroku pyszny chlebek na zakwasie. Następnie wspólnie zrobili pyszne zdrowe i kolorowe kanapki.
mgr Agata Krawczyńska