W ramach realizacji szkolnego programu doradztwa zawodowego oraz planu Szkoły Promującej Zdrowie, uczniowie klas 3a i 3b wybrali się z wizytą do pobliskiej piekarni p. Celiny Dębskiej. Właścicielka dołożyła wszelkich starań, aby uczniowie dowiedzieli się jak najwięcej o powstawaniu zdrowego chleba oraz o niełatwej pracy piekarza. Uczniowie mieli wyjątkową okazję skorzystania z ciekawej prezentacji, podczas której obserwowali kolejne etapy powstawania pieczywa przy wykorzystaniu specjalnych umiejętności zawodowych pracowników, jak również odpowiednio dostosowanych urządzeń piekarniczych. Jednak uczestników tej niezwykłej wycieczki najbardziej zachwyciła część praktyczna, czyli możliwość samodzielnego wyrobienia ciasta, uformowania chleba czy bułki oraz też przygotowania słodkich rogalików z owocową marmoladą. Piekarnia w Karniowicach od wielu lat dostarcza swoim klientom zdrowe i smaczne pieczywo na naturalnym zakwasie. Chleby i bułki wypiekane są według tradycyjnych i sprawdzonych receptur, opartych na wieloletniej tradycji piekarniczej. Każdy z uczniów przekonał się jak potrzebna i ważna jest praca piekarza oraz ile wymaga wysiłku i czasu. Ze względu na bardzo miłą atmosferę oraz ciekawe zajęcia nasz pobyt w piekarni nieco się wydłużył. Wszyscy zadowoleni powróciliśmy do szkoły.
W tym miejscu pragniemy szczególnie serdecznie podziękować właścicielce Pani Celinie Dębskiej oraz wszystkim pracownikom piekarni za przekazaną nam wiedzę, cierpliwość, otwartość, gościnność i możliwość uczestniczenia w tak interesujących zajęciach praktycznych.
mgr Renata Antoszczyk